Billede af cykel med vintercykeldæk

Guide: Cykelvinterdæk og helårsdæk

Leder du efter et godt cykelvinterdæk som kan klare efterårs- og vintersæsonen? I denne artikel har vi samlet 4 gode all season racerdæk med høj punkteringsbeskyttelse, godt vejgreb og lang holdbarhed. 

De fleste dækproducenter har et all season eller “helårsdæk” i deres dækportefølje. Hos Continental hedder det Grand Prix 4 Season, mens Pirelli har deres P Zero Velo 4s og så videre og så videre.

Hvad kan cykelvinterdæk og helårsdæk?

Lad os lige starte med at få begreberne på plads. I denne artikel beskriver vi cykelvinterdæk som helårsdæk, der er særligt udviklet til at performe i efterårs og vintersæsonen.

Vi stiller skarpt på ‘all season’ cykeldækket, til dig som søger et dæk, du kan bruge hele året rundt og dig som bare leder efter et dæk til vintertræningen.

Helårsdækket skiller sig ofte visuelt ud fra mængden og er ofte lidt mere robust at se på. I modsætning til de slanke og lette sommerdæk uden dækmønster, er helårsdækkets profil designet så det sikrer et godt vejgreb i særligt sving og leder vand væk fra dækket. Vinterdækket er udviklet til især at håndtere våde veje – også når temperaturen når frysepunktet.

Punkteringsbeskyttelse

Helårsdækket er ofte også stivere og tungere, hvilket skyldes den forstærkede punkteringsbeskyttelse i form af et indbygget indlæg under slidbanen samt beskyttelse af dækkets side walls (siderne). Det er forskelligt, hvordan dækproducenterne har opbygget punkteringsbeskyttelsen.

Læs mere om punkteringsbeskyttelse i ‘Guide til at finde det rigtige cykeldæk’

God punkteringsbeskyttelse er vigtig for os her i Danmark, som er begunstiget med flint og en del regn. Vand og sne har det med at vaske sten og skarpe objekter frem på vejen, hvilket øger riskoen for punkteringer.

Godt vejgreb under kolde forhold

Gummiblandingen i dækket er noget, du bør fokusere på. Gummiet cykelvinterdækket er udviklet med henblik på sikre, at dækket kan præstere under særlige vejrforhold og kolde temperaturer, hvor det gængse sommerdæk må give op.

Se alle vores helårsdæk i webshoppen

Ønsker du et godt vejgreb i vådt eller glat føre kan det anbefales at investere i et bredere cykeldæk. Med et bredere dæk får du en større kontaktflade til vejen, og du også kan opnå bedre komfort ved at køre med et lavere dæktryk.

Med bredere dæk menes der 28, 20 eller 32 millimeter. Husk at undersøge om du kan montere de bredere dæk på din fælge, og om der er plads i forhold til cyklens ramme og evt. bremser.

4 gode racerdæk til efterår og vinter

Continental Grand Prix 4-Season

Når man snakker helårsdæk, kommer man ikke uden om Grand Prix 4-Season fra den tyske dækproducent Continental. Her får du et solidt efterårs- og vinterdæk, som er velegnet til dig som virkelig ikke gider at punktere, hvorfor mange også vælger at køre med dækket hele året.

Continental dæk til racercykel

Grand Prix 4-Season klarer sig især godt i våde og kolde vejrforhold, hvilket skyldes dækkets gummiblanding og dækkets lidt aggressive slidbane, som er skabt til et godt vejgreb og til at lede vand væk fra dækket.

Punkteringsbeskyttelsen i Grand Prix 4-Season består af et dobbelt lag Vectran breaker beskyttelsesindsats i dækket og dækkets side walls (siderne) er armeret med Duraskin, som er er en rød-brun maske af et polyamidstof, der omslutter kabinettet under selve dækkets slidbane.

Med en dækbredde på 23, 25, 28 og 32 mm bredde appellerer foldedækket Grand Prix 4 Seasons til mange rytter- og hjultyper. Vægten spænder fra 220 gram på 23 mm dækket til 320 gram på 32 mm – så her får du altså et let dæk.

Continental Grand Prix 4-Season har gennem årene vundet flere priser og høstet udmærkelser, og det er ikke tilfældigt at dækket vælges af alle niveauer indenfor cykling.

Specialized all Condition Armadillo Elite

All Condition Armadillo Elite er Specializeds svar på et gedigent helårsdæk og efter sigende deres dæk med den bedste punkteringsbeskyttelse. Det er ikke det hurtigste dæk på markedet, men hurtigt nok til at du godt kan vinde en skiltespurt mod kammeraterne.

 

Armadillo helårsdæk
Billede: Specialized

All Condition Armadillo Elite henvender sig til dig, som træt af at punktere og har brug for et slidstærkt dæk, der performer på mange typer underlag. Dækkets slidbane vidner om et dæk som er skabt til køre under både våde og tørre forhold.

Dækkets lave rullemodstand og gode vejgreb skyldes den smidige karkasse på 120 TPI og Specializeds GRIPTON gummiblanding. Punkteringsbeskyttelsen er den velkendte Armadillo belt.

Dækket fås i bredden 23, 25, 28 og 30 mm.

Pirelli P Zero Velo 4s

4s står for “Four seasons” og dermed har den italienske dækproducent Pirelli præsenteret deres svar på et helårsdæk. P Zero 4s er udviklet til at håndtere tørre som våde vejforhold – også når graderne når ned omkring frysepunktet. Dækkets mønster er designet til sikre et godt vejgreb i særligt sving og sørge for at lede vand væk fra dækket.

 

Billede af Pirello helårsdæk
Billede: Pirelli

Pirelli P Zero 4s er bygget på Pirellis slidstærke SmartNET ™ Silica gummiblanding. Punkteringsbeskyttelsen er Pirellis Aramid Belt, som ligger integreret under dækkets profil og beskytter mod skarpe genstande.

Aramid er et fibermateriale, som på grund af sin sammensætning beskytter mod skarpe genstande og slid, og derudover skal det følge Pirelli sikre lav rullemodstand og mindre varmegenerering i dækkets møde med underlaget.

Pirelli P Zero Velo 4S fås i bredderne 23, 25 og 28 mm og vægten ligger på omkring 220 gram på et 25 mm dæk.

 

Vredestein Fortezza Senso All Weather

Den hollandske dækproducent Vredestein har også et par vinter- og helårsdæk i produktporteføljen og her er Fortezza Senso Xtreme Weather et helårsdæk til de danske vejrforhold. Gummiblandingen består bl.a. af Vredesteins Xtreme Weather Silica, som skal sikre et godt vejgreb under våde forhold – også nede ved de lave temperaturer.

Fortezza Helårsdæk
Billede: Vredestein

Punkteringsbeskyttelsen er Vredesteins Full protection, som er et dobbelt anti-punkteringssystem i materialet polyamid, der både består af en beskyttelsesindsats i dækket og som beskytter dækkets side walls.

Vægten er lav og bare 260 gram for 25 mm dækket. Dækket fås i bredden 23, 25 og 28 mm.

 

 

 

Topbillede: af Tom Austin