Billede af cykeldæk med punkteringsbeskyttelse

Punkteringsbeskyttelse og cykeldæk – Hvordan det?

I denne artikel kan du blive lidt klogere på punkteringsbeskyttelse på racercykeldæk, så du ved hvad du skal gå efter, næste gang du skal købe et nyt cykeldæk.

Du har sikkert bemærket, at alle dækproducenter har deres egen ’allermestspecielleoguovertrufne’ punkteringsbeskyttelse. Det kan være svært at gennemskue, hvilken punkteringsbeskyttelse man får, og hvad den kan?

Lad os først slå fast: Der findes ikke cykeldæk som er punkterfri. Men hvad er det så, der gør et cykeldæk resistent for punkteringer?

Hvad er punkteringsbeskyttelse?

Aller inderst består beskyttelsen i et cykeldæk ofte af en forstærkning af dækkets “rør” eller “skelet” som består af eller flere lag af vævede syntetiske fibre af forskellig materiale. Et racercykeldæk er som udgangspunkt skrøbeligt for punkteringer på dækkets slidbane og langs dækkets sidevægge (sider).

Læs artiklen ‘Undgå punktering – 8 ting du kan gøre for at undgå punktering’

Derfor vil du under slidbanen i dækket ofte finde et beskyttelsesbælte, som kan bestå af forstærket gummi eller det kan være lavet af materialet aramid eller vectran – begge syntetiske fibre, som er varmebestandige, stærke, skærebestandige og lette – og så yder de en god punkteringsbeskyttelse.

Punkteringsbeskyttelse i et cykeldæk
Vi har skåret et ældre Schwalbe One racerdæk over for bedre at se cykeldækkets punkteringsbeskyttelse under slidbanen. Den blå farve markerer bæltet, som er lavet af et meget modstandsdygtigt materiale, mens det hvide område består af flere lag af fibre, som også yder beskyttelse.

Tykkelsen af punkteringsbeskyttelsen under slidbanen kan variere fra dæk til dæk. Tag f.eks. Schwalbes touringdæk Marathon Plus, som er udråbt til et af de mest punkteringsresistente dæk på markedet. Dækket har et SmartGuard-bælte, som er lavet af særdeles elastisk specialgummi og er ca. 5 mm tyk.

På et racerdæk er punkteringsbeskyttelsen en del tyndere. Det er også normalt, men ikke et krav at dækkets sidevægge er forstærket mod snit fra skarpe genstande. Det kan være med et meget tyndt net af polymer-fiber eller kevlar, som også er et stærkt syntetisk fiber, vi kender fra skudsikre veste, hjelme m.m.

Racerdæk med høj punkteringsbeskyttelse

Der findes ikke cykeldæk som er punkterfri. Ikke desto mindre kan du her finde nogle populære racerdæk med høj punkteringsbeskyttelse:

Ulemper ved punkteringsbeskyttelse

Der lyder lidt dumt, at der kan være ulemper ved at beskytte sit cykeldæk mod punkteringer. Ikke desto mindre sker der ofte det, at punkteringsbeskyttelsen får en negativ effekt på dækkets vægt og smidighed. Dækproducenterne arbejder altid på, at placere forstærkningerne der, hvor de er nødvendige, uden at kompromittere dækkets ydeevne mere end nødvendigt.

Den optimale punkteringsbeskyttelse vil altid et kompromis hvor du – hvis du ikke vil acceptere at punktere – må acceptere et stivere dæk der vejer mere. Mange er med på den præmis, og du kan faktisk også få lette racerdæk med en meget god punkteringsbeskyttelse. Se cykeldæk med punkteringsbeskyttelse i ‘Guide til cykelvinterdæk og helårsdæk’.

TPI og punkteringsbeskyttelse

Man hører ofte, at et cykeldæks TPI-tal (Treads per inch) siger noget om, hvor god dækkets punkteringsbeskyttelse er. Tallet har ingen indflydelse på punkteringsmodstand. Læs mere om TPI og cykeldæk i Guiden til at finde det rigtige cykeldæk.

TPI-tallet siger derimod noget om, fleksibiliteten i dækkets karkasse og har bl.a. en effekt på dækkets rullemodstand.

Hvordan kan du se punkteringsbeskyttelsen på et cykedæk?

Du sjældent se punkteringsbeskyttelsen på et racerdæk. Den er en integreret del af dækket.

Som jeg indledte artiklen, er dækproducenterne ofte gode til at fortælle, om punkteringsbeskyttelsen i deres dæk. Når du har udset et dæk til din racercykel, er det altid en god idé at checke producentens webside for information om dækket. Det kan faktisk være ret interessant, og langt de fleste dækproducenter er gode til at vise alle deres dæk og de egenskaber, de hver især har.

Billede der viser cykeldæks egenskaber
To gode eksempler på hvordan dækproducenterne selv beskriver deres dæk og deres egenskaber. Det kan være meget brugbart, når du er på udkig efter dit næste racerdæk.

Herover ser du hvordan Tyske Schwalbe og Hollandske Vredestein f.eks. er gode til at visualisere dækkets egenskaber – både punkteringsbeskyttelse, men også rullemodstand, vejgreb m.m.