Schwalbe Marathon Plus

Test af Schwalbe Marathon Plus

I snakken om et punkterfri cykeldæk til city bike bliver Schwalbe Marathon Plus dækket tit nævnt for sin holdbarhed og evne til at modstå punkteringer. Vi har testet dækket.

I denne artikel har vi testet Schwalbe Marathon Plus. I skrivende stund har dækkene siddet på en city bike siden midten af januar 2023.

Om Marathon Plus

Marathon Plus er udviklet af den tyske dækproducent Schwalbe, som de sidste årtier været toneangivende på den store cykelscene. Målet er at levere de absolut bedste cykeldæk til hverdagscykler, racercykel, mountainbike og gravel.

Marathon Plus dækket er lavet til city bikes og sportscykler, men du kan også sagtens montere det på en tour, racer- eller gravelcykel.

Dækkets specifikationer

Det testede Marathon Plus er et såkaldt New generation cykeldæk. Typen er et tråddæk og det er udviklet på Schwalbes Endurance gummiblanding. Tråddækket er sort med logo og print på siderne og looket fuldendes med en cirkel af refleks på dæksiderne.

Schwalbe Marathon Plus

Billede: Schwalbe.com

Specifikationer:

  • Dækket fås i 25, 28, 30, 35, 38, 47 x 700 ligesom det også fås til 24″, 26″ og 27,5″ samt mtb.
  • 5mm SmartGuard punkteringsbskyttelse
  • Endurance gummiblanding
  • Farve: Sort med refleks på dæksiderne
  • Twin dæksider, som er med et ekstra gummilag på dæksiderne, som beskytter mod snitskader og sikrer en ensartet farvning
  • Vægt 740 gram

Der findes også Schwalbe Marathon Plus E-dæk udviklet særligt til elcykler.

Dækkets punkteringsbeskyttelse

Schwalbe selv omtaler dækket som ”Flat-less” dvs. ikke punktérbar. Vi ved godt, at intet dæk er punktérfrit, men dækket er udstyret med en speciel 5 mm SmartGuard-teknologi, der beskytter mod punkteringer og skader på dækket.

Punkteringsbeskyttelsen skulle være super stærk og fremstillet af meget elastisk specialgummi. Selv skarpe greb kan ikke punktere det. Dette må da give dig en ekstra sikkerhed og tryghed på dine cykelture.

Læs mere om Schwalbes ‘Flat-less’ punkteringsbeskyttelse

Ifølge Schwalbe er Marathon kendt for lang holdbarhed, som skyldes dækkets slidstærke gummiblanding. Det gør det til et ideelt valg til dagligdagscykling, da du ikke skal bekymre dig om at skulle udskifte dækkene så ofte.

Test af Schwalbe Marathon Plus

Dækket er testet i januar- og februar måned, hvor vejret har været koldt og regnfuldt. Der har ind i mellem været frostgrader og dækkene er blevet kørt hver dag.

Er jeg så punkteret i løbet af testen? Nej. Den sidste måned har jeg selvfølgelig kørt uden punkteringer og forventer at gøre det fremover, så indtil videre lever dækket op til den lovede punkteringsbeskyttelse.

Dækket er vi testede er 28 mm bredt, hvilket er relativt smalt til en city bike, men dækket er i følge Schwalbe konstrueret med en speciel teknologi, der absorberer stød og vibrationer fra vejen.

Læs også testen af Schwalbes G-one Bite graveldæk

Dækket ligger godt på vejen, og det har et godt vejgreb, hvilket skyldes dækmønsteret, der giver en god kontakt med vejen. I svingene føler jeg mig godt tilpas og har ikke en følelse af, at dækket kan glide ud eller lignende. I min optik gør det dækket velegnet til forskellige typer af terræn, så det kan anbefales til hverdagscykling, pendling og hvis du skal gøre på hårdt pakket grus og underlag.

Konklusion

Marathon Plus ligger vægtmæssigt i den tunge ende af skalaen. Dækket er et kanttrådsdæk, hvorfor du heller ikke skal forvente et hurtigt med lav rullemodstand. Går du op i vægt, er dette dæk ikke det dæk, du skal vælge. Til gengæld får du et stabilt dæk til din hverdagscykel med godt greb.

Jeg kan anbefale Schwalbe Marathon Plus som et godt valg til hverdagscyklen. Især hvis du ønsker et pålideligt og holdbart cykeldæk med god punkteringsbeskyttelse, vejgreb, komfort og slidstyrke.

Dækket er nemt at montere, og det lod sig sagtens gøre uden dækjernene skulle frem. Prismæssigt ligger dækket i den lave del af skalen og jeg vil gå så langt som at sige, at det er billigt.

Schwalbe Marathon Plus er et godt valg som helårsdæk og velegnet til dig som ikke gider at punktere. Det blev testet i våde og kolde vejrforhold – og klarede sig godt og så er punkteringsbeskyttelsen og prisen helt i top.

Lignende dæk: