Billede af ringeklokke til cykel

Gravel: Brug ringeklokken og vis hensyn

Gravelcykling er for alvor ved at slå igennem i Danmark. Under Covid 19 pandemien er naturen – og i særdeleshed skoven – blevet flittigt brugt af danskerne. I denne artikel ser vi på, hvordan du med en ringeklokke til cykel og lidt hensyn kan gøre en verden til forskel, når du kører gravel.

Naturen er for alle. Det ligger dybt i gravelkulturens DNA at gå på opdagelse i naturen ad stier, grusveje og skoven. Det er netop det, som er så fedt ved gravel.

Se alle graveldæk fra Schwalbe i vores webshop her

Men vi er mange som skal deles om naturen, og faktum er, at vi gravelfolk er de senest ankomne af skovens brugere der tæller alt fra løbere, heste, vandrerer, mountainbikere og familier på tur. Og det er stadig meget nyt for disse brugere at opleve os på de hurtigt kørende terræn-optimerede racercykler.

Mange brugere af naturen fordrer hensynstagen

På de sociale medier forekommer debatten om cykelisters uansvarlige adfærd og manglende hensynstagen oftere og oftere. Og tit tager diskussionen enorme højder. Om det har sin rigtighed eller ej, skal vi ikke forholde os til i denne artikel.

Artiklen her giver dig et par tips til, hvordan du faktisk gøre noget aktivt for at bygge et godt image op omkring gravel og gøre oplevelsen bedre for dig selv og andre.

På den måde kan vi fortsat sikre adgangen til naturen og de mange kilometer af grus og stier, som bare ligger derude og venter.

Læs artiklen ‘Find det rigtige dæktryk på din gravelcykel’ på cykelmotion-online.dk

Hvem er de så alle dem, der færdes i skoven – og hvordan tager vi hensyn til dem?

For mange er skoven og naturområderne et frirum, hvor der er ro, plads og tingene går langsomt. Jeg oplever tit, at fodgængere er fordybet i samtale, leg, hører musik i høretelefonerne eller er fordybet i ro. Man har lidt en tendens til, at tage det alt sammen for givet.

Det er ikke altid nemt at orientere sig i naturen og skovområderne. Du ved ikke, hvad der ligger bag det næste sving. De fleste bliver overraskede og ofte forskrækket, når man passerer dem uset bagfra. Det handler derfor om, at sætte farten ned og gøre opmærksom på dig selv, når du passerer.

Brug ringeklokken

Ringeklokken har været en naturlig del af min gravelcykel lige fra starten. Det giver mening, fordi jeg kører en del hurtigere på gravel end mtb, og fordi jeg færdes på veje og stier, som jeg deler med andre.

Ringeklokken er en nem og billig måde at få sagt ”Her er jeg – pas på!” Du kan placere den flere steder på styret, og det vigtigste er, at den kan høres og at du kan betjene den på cyklen.

Mange vil sikkert tænke, at ringeklokken ikke lige matcher den aerodynamiske carboncykel. Men heldigvis så er der ingen grænser i gravel, og vi har parkeret forfængeligheden og snakken om hvordan, vi kan eliminere al overflødig vægt. Ringeklokken er vigtigt.

8 tips til at vise hensyn på gravel

Hensyntagen til naturen og omgivelserne ligger i gravel-kulturen.  Her finder du 8 gode råd til at køre hensynsfuldt, når du cykler gravel:

  1. Vis hensyn – skoven er for alle
  2. Sæt farten ned, når du møder andre
  3. Brug klokken eller råb folk an, så du er sikker på, at du er blevet set.
  4. Kør på stier og veje
  5. Undgå at cykle på vandre- og rideruter
  6. Skru ned, hvis I kører mange i flok
  7. Vær opmærksom på, om du færdes på offentligt eller privat område
  8. Hold øje med, om skoven er lukket
  9. Vis respekt for naturen og smid ikke affald

Søger du et fællesskab omkring gravel? Meld dig ind i Gravel Cycling Denmark på facebook