Cykelrytter der cykler om vinteren

Sådan vedligeholder du dine cykeldæk i vinterperioden

Vedligeholdelse af dine cykeldæk kan øge sikkerheden på cyklen om vinteren og spare dig for unødvendige udgifter. I denne artikel giver vi dig tips til, hvordan du kan vedligeholde dine cykeldæk og undersøger, om det kan betale sig at investere i et vinterdæk.

Vinteren er over os. De af os, som cykler landevej og gravel, har brug for at vedligeholde vores cykeldæk på de våde eller isglatte veje. Men hvordan vedligeholder du egentlig dine cykeldæk, og kan det være nødvendigt at investere i et vinterdæk, og så spare sommer- eller helårsdækkene? Her er nogle tips til at vedligeholde dine cykeldæk i vinterperioden.

Kontrol dækkets slid og dæktryk

Det første, du skal gøre, er at kontrollere dækkets tilstand. Er der mærker efter slid? Dæk med slitage vil have en mindre holdbarhed på våde og glatte veje, og det kan desuden resultere i øget risiko for punkteringer. Kontroller dækkets mønster og slidbane og sørg for, at mønsteret stadig er intakt. Skift dækket ud, hvis det er nødvendigt.

Læs også vores test af Schwalbe Marathon Plus dækket

Her i vinterperioden, er det også vigtigt at kontrollere dæktrykket jævnligt. Når temperaturen falder, kan dæktrykket også falde, hvilket kan påvirke dækkenes greb på vejen. Et korrekt dæktryk øger chancen for, at dækkenes vejgreb er optimalt, og derved minimerer du risikoen for at glide på glatte veje.

Værktøjer til vedligeholdelse af dine cykeldæk

Her er et par værktøjer og plejemidler, der er nyttige, når du skal vedligeholde din dæk:

Hold dækket rent

Efter en tur på en våd, saltet eller mudret vej, er det vigtigt at rengøre dine cykeldæk grundigt. Vask dine dæk med varmt sæbevand og fjern snavs og salt. Tør det grundigt og gå det efter.

Dækkene holder længst, når de står indenfor

Det er vigtigt at beskytte dine cykeldæk mod kulde og vådt vejr. Når du ikke cykler, er det en god idé at opbevare cyklen i læ eller i indendørs.

Bør du investere i et all season eller vinter cykeldæk?

Har du overvejet at købe et vinterdæk i stedet for at køre på dine almindelige dæk gennem vinteren? Det kan give mening at købe et vinterdæk, men det kommer selvfølgelig an på, hvor meget du kører på din cykel, og de forhold, du cykler i. Hvis du ofte cykler på glatte veje, kan det være et godt valg.

Læs også artiklen ‘Cykelvinterdæk og helårsdæk’

Fordelen ved et vinterdæk er, at det først og fremmest er designet med et forbedret vejgreb og med et mere aggressivt dækmønster, som forhindrer at du glider rundt og har bedre greb om underlaget – også når temperaturen når frysepunktet.

Vinterdækket er også stivere og tungere, hvilket skyldes den forstærkede punkteringsbeskyttelse i form af indbyggede indlæg under dækmønstret og ofte beskyttelse af dækkets sider (side walls). Der findes vinterdæk  til både racercykel og citybikes.

Billede: Luca J